HTML

Áprilisbolondja

Választás 2010, Fidesz, MSZP, LMP, MDF, SZDSZ, Közélet, Politika, Verseny

Ki írja a forgatókönyvet?

2010.02.28. 17:00 Áprilisbolondja

Gyurcsány kudarc korszaka után, furcsa kampányba csöppentünk. Az MSZP ezután a 8 év után nem tud, a Fidesz nem akar kampányolni. Az MDF-SZDSZ megdöbbentően amatőr, az LMP-nek nincs ereje. Úgy tűnik minden az agilis Jobbik kezére játszik.

A korábbi választási eredményeket elemezve, okos politológusok (lsd. okos fociedző a meccs után mindent meg tud magyarázni) általában döntő momentumként értékelték, hogy kinek a forgatókönyve bizonyult sikeresnek.

A politika szépsége, hogy meccs közben dől el, hogy a közönség focimeccset vagy kosármeccset szeretne látni, esetleg vizilabdát. Egy hihetetlen hárompontos dobás ér-e annyit mint egy potyagól. Sok százalék múlik azon, melyik az a párt, amelyik megérzi a közönség elvárásait, sőt saját erősségeinek és gyengeségeinek ismeretében befolyásolni tudja azt.

2002-ben Wermer András hiába építette fel a sikeres kormányfő image-t, érkezett Ron Werber és túlígérte a 100 napos programmal. A Fidesz a teljesítményre apellált, Medgyessy az ígéretekre. 2006-ban "kapcsolt" Habony Árpád és a lesuttyósított Orbán Viktor ígéretcunamival (lsd. 14. havi nyugdíj) próbálkozott. Szigetvári Viktorék a hiteltelen fizimiskával, hiteltelen programmal előálló Orbánnal szembe, az önbizalomtól duzzadó, egyenes arcélű Gyurcsányt állították. Az ígéretet ezúttal legyőzte a kompetencia.

2010 furcsa kampányának is ez az egyik nagy kérdése: kinek a forgatókönyve működik?

Láthatóan a Fidesz célja mindösszesen a baloldaliak otthontartása, esetleg a baloldali szavazatok átcsábítása (lsd. Csintalan&Co.). Ehhez retorikájában egyre inkább elmegy balra és a baloldali szavazók csalódottságára próbál ráerősíteni (lsd. Navracsics Tibor: "az MSZP elárulta a baloldalt").

Mesterházy igyekszik az elmúlt 8 éven túllépni: új jelölt, új program. A hangsúly a programon van, hátha az egyszerű ember elfelejti kiknek kedvezett a ballib regnálása. Úgy tűnt, ennek megfelelően beindul a baloldali média, s minden a programokról fog szólni: A Bajnai program folytatása, vagy a szövetséges Bokros Lajos programja hozza el az ejrópai értelemben vett, IMF-től támogatott boldogságot? Ennek érdekében megjelentek az okos közgazdászok is (természetesen függetlenek és objektívek), akik csak a programok alapján megmondják a tuttit. A közvélemény kutatások ezt a stratégiát kezdték visszaigazolni: Európában a választás csak a programokról szól, hallhattuk a "független" szakértőktől. És jelenleg a Fidesz is nehezen tudja mindezt opponálni, hiszen a Gyurcsány elleni "hazugság kampány" is félig-meddig a program(nélküliség)ről szólt. Azonban az MSZP kampánynyitóján Mesterházy ugrabugrálása és a bemutatott gyengécske program mindezt - úgy tűnik - derékba törte. 

A hátralévő bő egy hónap kérdése, hogy valamelyik nagy párt stratégiája fölül kerekedik-e, avagy a szikrázó kék fényben megvívott napi kis csaták (1,2,3,4,5...) a Jobbik további megerősödését eredményezik.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: választás mszp fidesz szdsz mdf jobbik 2010 lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://aprilisbolondja.blog.hu/api/trackback/id/tr451793693

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fletó száll a dallal 2010.03.03. 00:18:07

A napokban került fel ez a videó Youtube-ra. Ferenc legszebb pillanatait örökíti meg. Szerintem tíz pontos a videó alatt a zene! Több karaktert nem érdemel, tehát kocsmában a tv felhangosít hátér zaj lezár ÉS:    

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása